Tips om ouderen thuis meer te laten bewegen

Voor iedereen die nu thuis moet werken, studeren of juist níet werkt maar wel thuis zit, is het al lastig om in beweging te blijven. Voor ouderen die thuiszitten, die niet meer naar buiten mogen en hun wekelijkse boodschappen niet meer kunnen doen, is het extra moeilijk om voldoende beweging te krijgen. Ik kan me daarnaast ook voorstellen dat zorgmedewerkers in zorginstellingen het in deze tijden lastig vinden om de ouderen in beweging te houden. Daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die niet alleen nu in de coronacrisis, maar ook daarna makkelijk toepasbaar zijn.

IMG-20180223-WA0005

1. Laat de ouderen zo veel mogelijk zelf doen in het huishouden. Kijk wat ze nog wél zelf kunnen, zoals bijvoorbeeld een doekje over de tafels halen of de was opvouwen. Deze dagelijkse klusjes kunnen voor net een beetje extra beweging zorgen.

2. Bedenk oefeningen die de ouderen in hun huiskamer kunnen doen. Maak hierbij gebruik van stoelen, banken, tafels, flesjes water of kussens. Laat ze bijvoorbeeld 10 keer opstaan uit de stoel of bank, laat ze bij de tafel staan en van de hak naar de teen gaan met hun voeten, of laat ze armbewegingen maken waarbij ze flesjes water vast hebben. Het kan heel erg simpel zijn! Denk vooral in mogelijkheden, dan zie je er genoeg in huis.

3. Stimuleer de ouderen om toch af en toe een ommetje te maken in de nabije buurt als dit toegestaan is binnen jouw instelling. Is dit een drukke buurt dan kan dit misschien iets minder handig zijn, maar vaak is er ergens rondom het verzorgingstehuis wel ruimte om de deur even uit te gaan. Denk ook aan een tuintje, wandelpad of een vijvertje waar eventueel bankjes staan. De frisse lucht, de beweging en de zon op hun gezicht zal ze goed doen en laat ze hopelijk weer een beetje stralen.

4. Nodig ze uit om een keer Nederland in Beweging te gaan kijken. Ze hoeven eerst nog niet eens echt mee te doen, als ze het maar aan hebben staan op de tv. Je zult zien dat ze vanzelf mee gaan doen als ze er naar kijken, ook omdat de presentatoren altijd weten te motiveren! Ook kan iedereen op zijn eigen niveau hieraan mee doen, wat de drempel hopelijk lager maakt.

5. Begin eens met stoelyoga: een laagdrempelige manier om te bewegen en iedereen kan er aan mee doen omdat de bewegingen groot en langzaam zijn. Iedereen kan dit vanuit zijn eigen kamer meedoen met de deur open. In de gang een paar mensen die het voordoen, en voilà: een leuke groepsactiviteit die ook nog eens coronaproof is!

Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten te bedenken voor zorginstellingen, en ook zijn steeds meer organisaties en zelfs gemeenten bezig met het in beweging houden van deze doelgroep. Mocht het toch op één of andere manier niet helemaal lukken om de ouderen in beweging te houden binnen de zorginstelling waar je werkt, neem dan gerust contact op! Ik kijk graag met je mee hoe we de ouderen zo fit mogelijk door deze tijd kunnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s