Tips om thuis te bewegen voor mensen en kinderen met een verstandelijke beperking

Het is momenteel een gekke tijd. We zijn genoodzaakt om zo veel mogelijk binnen of in de tuin te verblijven. Dit kan invloed hebben op onze gezondheid, en ook zeker op de gezondheid van mensen en kinderen met een verstandelijke beperking! En misschien probeer je als ouder of begeleider zo veel mogelijk met ze te wandelen, te fietsen, te hardlopen, maar op een gegeven moment wil je ze ook wel wat meer uitdagen. En ik kan me voorstellen dat veel klusjes in huis, tuinieren of elke ochtend Nederland in Beweging op een gegeven moment ook geen nieuwe prikkel meer kan geven. Vandaar dat ik hieronder een aantal tips om thuis te blijven bewegen met jullie wil delen. Veel van de oefeningen en spelletjes komen uit mijn lessen, maar ook een aantal ideeën is door ouders en begeleiders zelf bedacht!

IMG-20200316-WA0020

Tafeltennis. Dit is makkelijk te improviseren met een tafel en een stapel boeken in het midden die kunnen dienen als net. Je kunt ook zonder tafel en zonder net spelen, dan probeer je zo vaak mogelijk over te spelen samen. Dit kun je afwisselen met je linkerhand en rechterhand.

Voetballen, tennis, badminton, steppen. Allerlei sporten die prima in de tuin of op de stoep gespeeld kunnen worden. Hierbij is er altijd voldoende afstand, dus hoef je ook geen rekening met die 1,5 meter te houden.

Stoepranden. Een hartstikke leuk spel wat vroeger veel gespeeld werd! Je gaat allebei aan een kant van de weg staan (speel dit wel op een rustige weg trouwens) en probeer de bal precies tegen de stoeprand te stuiteren. Dan heb je een punt.

Stoepkrijten. Allereerst is dit al heel leuk om te doen, maar je kunt er ook een hinkelpad mee maken of een speedladder op de grond tekenen waar je allerlei oefeningen mee kunt doen. Denk aan knie heffen, springen, opzij stappen, een hokje overslaan, etc.

Oefeningen met wc-papier. Er komen momenteel ontzettend veel filmpjes online van mensen die oefeningen bedenken met al die rollen wc-papier die je in huis hebt! Plezier gegarandeerd.

Parcours voor balans. Je kunt in huis of buiten ook een parcours uitzetten met obstakels, slalom mogelijkheden of een smal stuk waar je overheen moet. Neem dan een hardgekookt ei of een zacht klein balletje en leg dat op een lepel. Met die lepel probeer je het parcours te voltooien. Goed voor de concentratie en natuurlijk voor de balans.

Sjoelen. Je kunt natuurlijk sjoelen met een ouderwetse sjoelbak, maar je kunt het ook iets groter aanpakken. Neem dan een paar pionnen of iets wat als pion kan dienen. Hiermee maak je een aantal vakjes, met verschillend aantal punten wat je kunt verdienen. Gebruik dan zachte balletjes of pittenzakjes als je die hebt om punten te scoren. Dit lukt ook wel met pakjes zakdoekjes of sponsjes.

De trap. De trap kan goed gebruikt worden voor diverse oefeningen. Ga bijvoorbeeld eens heel anders de trap op dan je normaal doet. Achterstevoren, met grote stappen of op je tenen, niks is te gek! Of ga als een bepaald dier de trap op, zoals een slang, een olifant of een vlinder.

Ballonnen. Ballonnen zijn heel geschikt om mee over te slaan, ook met badminton rackets. Je kunt elke dag proberen om het aantal keer overslaan te verbeteren. Dan heb je een mooi doel.

Coördinatie tennisbal en grote bal. Bij deze oefening kun je met z’n tweeën tegenover elkaar staan, een paar meter van elkaar vandaan. De één heeft de tennisbal in handen en stuitert die met één stuit naar de ander. Op datzelfde moment speelt de ander de grote bal in de lucht naar de eerste persoon. Als je dit goed doet en een goede timing hebt, komen beide ballen goed aan en heb je een punt. Valt er een bal op de grond, dan heb je geen punt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen in en rondom het huis, maar ik hoop op deze manier een beetje inspiratie te hebben gegeven waar je weer een tijdje mee vooruit kan. Mijn grootste advies is: blijf vooral bewegen! Het is zo goed voor het lichaam en zo goed voor ons mentaal welbevinden. En laten we hopen dat deze crisis snel voorbij is, en dat we dan weer lekker kunnen sporten zoals we het gewend zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s