De invloed van je omgeving op bewegen

Samen bewegen is leuker dan alleen! Het is een zin die vaak gebruikt wordt als het gaat om het volhouden van je veranderde beweegpatroon. En er zit natuurlijk een kern van waarheid in. Met veel dingen in het leven is het zo dat je ze liever samen met iemand doet. Samen koken, samen wandelen, samen sporten: het wordt allemaal leuker als je dit met iemand doet. Maar dit is niet het enige effect dat je sociale omgeving kan hebben op jouw beweegpatroon.

IMG-20180618-WA0024

Om je beweegpatroon te veranderen, moet je je huidige gedrag aanpassen. We weten al dat je gedrag aanpassen ontzettend moeilijk is. Gedragsverandering is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Allereerst zijn er externe variabelen die moeten meewerken in jouw voordeel. Zijn er sportaccommodaties of sportverenigingen in de buurt? Heb je een ziekte die je kan belemmeren bij het bewegen? Daarnaast is je eigen houding, ook wel attitude genoemd, erg belangrijk. Hoe sta je tegenover meer bewegen? Als je hier positief tegenover staat, helpt dit om je gedrag ook echt te veranderen. Sta je hier negatief tegenover, dan wordt het wel moeilijk om je gedrag blijvend te veranderen. Samen met je houding is sociale invloed en eigen effectiviteit ook erg belangrijk. Sociale invloed past wel een beetje bij externe factoren, maar dan met name de sociale factoren zoals vriendenkring, familie, je partner, etc. Deze mensen zijn belangrijk in jouw leven en hebben een bepaalde invloed op jou. Soms ben je je hier bewust van, soms ook niet. Staan je vrienden positief tegenover meer bewegen, en denken ze dat het je gaat lukken? Dat geeft een enorme boost! Maar zit je partner het liefst de hele dag voor de tv met een bak chips, dan wordt de sociale omgeving misschien een belemmering voor jouw goede intentie. Dit is dus een belangrijke factor! Daarnaast heeft de sociale invloed ook invloed op jouw eigen effectiviteit. Als anderen denken dat jij iets kunt, ga je zelf ook eerder geloven dat het je gaat lukken. Andersom werkt dit net zo. Scoor je hoog op eigen effectiviteit, dan heb je veel vertrouwen in jezelf.

Als je al deze factoren in kaart hebt, en de meeste factoren staan positief tegenover jouw gedragsverandering, wil dat nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk gaat veranderen en meer gaat bewegen. Je bent nu bij de intentie om het te doen. Een gedragsverandering kost tijd, moeite en je zult ook zeker weten tegenslagen op je pad tegenkomen. Dit hoort er allemaal bij! Het kost het nodige doorzettingsvermogen om je niet uit het veld te laten slaan door iets of iemand en toch blijvend je gedrag te veranderen. Weet dat iedereen voor deze uitdagingen staat, en dat je niet alleen bent!

Denk hier dus eens aan als je het gedrag van je cliënten of van de ouderen waar je mee werkt probeert te veranderen als het gaat om bewegen. Veranderingen kosten tijd. Bij iedereen, maar bij deze doelgroepen kan het nog nét iets moeizamer gaan. En mocht je er binnen je organisatie écht niet uitkomen: Schroom dan niet om hulp te vragen. Ik kan je goed helpen en adviseren hierbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s