Bewegen voor ouderen in de winter

Het weer wordt steeds kouder en onvoorspelbaarder, waardoor veel ouderen in Nederland vaker binnenblijven. Het weer nodigt hun simpelweg niet uit om erop uit te gaan. Dit kan veel invloed hebben op het beweegpatroon van ouderen. Vaak zie je dat ouderen minder bewegen, minder erop uitgaan en daardoor minder sociale contacten hebben en eenzamer zijn in de donkere dagen van de winterperiode. Toch zijn er nog ontzettend veel activiteiten die ouderen wél kunnen ondernemen om zo toch in beweging te blijven en contact te houden met de buitenwereld. Hieronder een aantal ideeën op een rij.

IMG-20181118-WA0006

Wandelen
Juist in de droge periodes van de winter, waarin het koud maar zonnig weer is, is wandelen een uitstekende manier van fysieke inspanning. Ouderen komen zo uit de dagelijkse sleur van het leven binnen, krijgen zo vitamine D binnen van de zon en bewegen in de frisse lucht. Vaak willen ze dit liever niet alleen doen, dus het kan fijn voor ze zijn om een kind, kleinkind, begeleider of andere oudere mee te nemen. Door wandelen maak je je hoofd leeg, ervaar je een blij gevoel en als je samen met iemand loopt, is er genoeg tijd om te kletsen over van alles en nog wat. Een win-win situatie dus!

Jeu de boules
Jeu de boules is een activiteit die al door veel ouderen wordt gespeeld. In veel dorpen en steden zijn jeu de boules clubs te vinden, waar op een indoor baan dit leuke balspel kan worden gespeeld. Ouderen die aan jeu de boules doen, versterken op deze manier hun armspieren, rugspieren en de schouderpartij. Daarnaast is een jeu de boules club vaak ook erg gezellig, en wordt er voor of na de wedstrijdjes koffie of een borrel gedronken. Ook zijn er bij veel clubs mogelijkheden om banen te huren met een groep, waardoor je niet meteen gebonden bent aan een lidmaatschap. Zo kan eenmalig jeu de boules spelen voor sommige ouderen een hele leuke uitstap zijn.

Speurtocht indoor
Mocht het slecht weer zijn, dan kun je binnen een verzorgingstehuis of een flat ook nog denken aan een indoor speurtocht. Maak van tevoren een route door het tehuis of de flat, met allerlei opdrachten die de ouderen moeten uitvoeren. Denk hierbij aan puzzelstukjes zoeken, fysieke oefeningen doen zoals tien keer opstaan uit een stoel of aan een kopje koffie van A naar B brengen. Deze simpele manier van bewegen is vaak erg leuk voor de ouderen. Op deze manier zijn ze al spelenderwijs aan het bewegen en maken ze contact met de andere mensen die bij hun wonen.

Meer Bewegen voor Ouderen
Daarnaast kan Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Want ook tijdens de winterperiode gaan veel MBvO-lessen gewoon door. Omdat bijna al deze lessen op een indoor locatie worden gegeven, kan dat ook prima. Tijdens een MBvO-les worden alle spieren aan het werk gezet, en wordt er daarnaast gewerkt aan conditie, coördinatie en balans. Zo komen de ouderen ook fit de winterperiode door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s