Meer Bewegen voor Ouderen: wat is het precies?

Uit onderzoek blijkt al jaren dat bewegen de mens goed doet. Ook ouderen hebben baat bij bewegen. Bewegen kan de kans op overgewicht verkleinen, maar ook de kans op eenzaamheid onder ouderen. En met steeds meer ouderen in Nederland, wordt de kans op eenzaamheid onder deze doelgroep steeds groter. Er zijn namelijk veel ouderen die alleen wonen en weinig sociale contacten hebben. Hierdoor komen ze niet meer zo vaak het huis uit, en bewegen ze dus ook minder. Ook gaat de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van deze ouderen achteruit.

Meer Bewegen voor Ouderen is in de jaren zeventig opgezet met als doel om deze ouderen in beweging te krijgen en ze daarnaast ook meer sociale contacten te laten opdoen. Door middel van interactieve, structurele beweeglessen worden de ouderen aangespoord om lichamelijke inspanning te leveren en contact met leeftijdsgenoten te maken. Daarnaast dragen de oefeningen tijdens de lessen ook bij aan vertrouwen in het eigen lichaam, wat veel ouderen kan helpen om zelfredzaamheid en zelfstandigheid te bevorderen. Steeds meer ouderen moeten namelijk ook langer zelfstandig blijven wonen door allerlei bezuinigingen van de overheid. Meer Bewegen voor Ouderen kan hier een positieve bijdrage aan leveren.

De Meer Bewegen voor Ouderen lessen die ik met FitLeven geef, hebben altijd drie uitgangspunten: Lekker bewegen, plezier maken en sociaal contact. Deze drie uitgangspunten komen in elke les op diverse manieren tot uiting, maar zijn altijd aanwezig. De ene les doen we veel met fysieke weerbaarheid, de andere les is er meer aandacht voor sport en spel waarbij samenwerken erg belangrijk is. Er wordt altijd gekeken naar wat de deelnemers wél kunnen, om ze zo meer vertrouwen te geven in wat ze kunnen. Het is dan ook prachtig om te zien als ouderen er achter komen dat ze veel meer kracht hebben of en stuk soepeler zijn dan ze in eerste instantie dachten!

IMG_20180615_110328_resized_20180615_114248022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s