We kunnen het niet alleen!

Als ik denk aan hoe de zorg momenteel aan het veranderen is, komt er bij mij een zinnetje op: ‘’We kunnen het niet alleen!’’ Hoe graag je als zorgprofessional ook goed je werk wilt doen op je eigen eilandje, er zal een keer aan je gevraagd worden of je ook eens een kijkje wilt nemen op een ander eilandje. Of je samen de handen uit de mouwen wil steken om verbindingen te leggen tussen de verschillende eilanden. Ik geloof er in dat samenwerkingen zoeken tussen deze verschillende eilanden, ook wel interdisciplinair samenwerken genoemd, ontzettend goed werkt in de zorg. Want de meeste mensen hebben nu eenmaal hulp nodig van meerdere professionals die allemaal hun eigen vak goed kunnen uitoefenen. En deze hulp zal op elkaar afgestemd moeten worden, om te kunnen voorzien in de hulpvraag van de cliënt of patiënt.

Veel zorgprofessionals kennen de Gezondheidspatronen van Gordon. Ook ik ben bekend met deze patronen. Deze patronen zijn naar mijn idee een goede afspiegeling van de wisselwerking tussen de cliënt of patiënt en de omgeving waarin hij of zij verkeert. Waar ik met FitLeven vooral op focus, zijn de volgende gezondheidspatronen:

  • Patroon van gezondheidsbeleving en gezondheidsinstanthouding
  • Voedings- en stofwisselingspatroon
  • Activiteitenpatroon
  • Rollen en relatiespatroon

Deze patronen staan centraal bij de workshops, presentaties en interventies van FitLeven. Natuurlijk komen ook de andere rollen aan bod, omdat ik van mening ben dat al deze rollen direct of indirect invloed op elkaar uitoefenen. Ik vind het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van hun gezondheid, hun voedingspatroon, hun activiteitenpatroon en hun sociale relaties. Op deze manier kunnen de ouderen en mensen met een verstandelijke beperking zelf beter invloed uitoefenen op hun gezondheid.

Deze patronen laten naar mijn mening ook al goed zien hoe belangrijk het is om met meerdere professionals samen te werken. De zorgprofessionals die om de cliënt of patiënt heen staan, kunnen allen een verschillende en nuttige bijdrage leveren aan de invulling van deze patronen. Door interdisciplinair te werken kan er optimaal gewerkt worden aan de diverse patronen. Ik zou ontzettend graag willen bijdragen aan deze interdisciplinaire samenwerking. Door vanaf mijn eigen eilandje (het sport- en gezondheidseiland) te kijken naar ontwikkelingen, problemen en kansen op andere eilandjes hoop ik een brug te kunnen bouwen waar we samen mee vooruit kunnen.

Zie jij jezelf al samenwerken met mij binnen jouw organisatie? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen, want samen kunnen we zo veel meer bereiken dan alleen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s