Ontwikkelingen in de zorg: Hoe speel ik hier op in?

De laatste jaren zijn er veel grote ontwikkelingen te zien in onze huidige gezondheidszorg. Veel verzorgingstehuizen zijn mede door bezuinigingen gesloten, waardoor veel ouderen op zichzelf aangewezen zijn en langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Dit is niet voor iedere oudere een makkelijke opgave. Daar komt ook nog bij dat er steeds meer ouderen zijn in Nederland. Deze ouderen worden ook steeds ouder. Dit is op zich een mooie ontwikkeling, maar dit brengt ook veel problemen met zich mee. Er is meer (vaak complexe) zorg nodig, wat veel geld kost. Ook is er steeds meer sprake van multi-morbiditeit onder ouderen. Dit houdt in dat steeds meer ouderen twee of meer ziektes hebben. Veelal zijn dit ziektes die door leefstijlfactoren (deels) kunnen worden voorkomen. Hier speelt beweging, ontspanning en gezonde voeding dus een belangrijke rol.

Ook de gezondheidszorg moet hierin een omslag maken. De huidige gezondheidszorg is een curatief systeem. Dit wil zeggen dat de gezondheidszorg er vooral is voor de mensen die al ziek zijn. De mensen die gezond zijn, maar wel bepaalde risico’s op ziektes ervaren, worden vaak buiten de gezondheidszorg gelaten. Er wordt dus logischerwijs ook veel geld besteed aan het genezen van mensen, in plaats van het voorkomen van ziektes. De komende jaren zal hier steeds meer aandacht voor moeten komen, omdat veel ziektes wellicht voorkomen kunnen worden door goede preventie en optimale omstandigheden voor een goede gezondheid en voor gezond gedrag.

Vanuit mijn oogpunt moet de focus veranderen. De focus ligt nu nog té veel op wat de ouderen en ook de mensen met een verstandelijke beperking níet kunnen, terwijl ik veel liever kijk naar wat deze mensen nog wél kunnen en wat hen blij maakt. Twee begrippen die ik daarbij van grote toegevoegde waarde vind, zijn zelfmanagement en empowerment. Ik vind het belangrijk dat deze mensen voor zover dat mogelijk is zélf de regie op hun gezondheid hebben, en dat zij hier zelf invloed op kunnen uitoefenen. Ik probeer dan ook als professional om een coachende rol aan te nemen. Dit doe ik door in gesprek te gaan met de mensen, en door te vragen naar wat zij het liefste willen en hoe zij een gezonde leefstijl voor zich zien. Op deze manier komen we tot actiepunten vanuit de intrinsieke motivatie van de oudere of de persoon met een verstandelijke beperking. Dit zorgt er niet alleen voor dat de juiste motivatie aanwezig is, maar helpt ook bij het volhouden van het gezonde(re) gedrag.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s