Waarom wil ik mij inzetten voor de gezondheid van ouderen?

Vanaf het begin van mijn studie wist ik het eigenlijk al: Ik wil iets doen met en voor ouderen. Ik had altijd al veel interesse voor deze doelgroep. Ik kwam vaak bij mijn opa en oma, en ik vond het fascinerend hoe zij (vaak) nog in het verleden leefden. Niet alleen de oude meubels en ouderwetse kleding verbaasden me, maar ook hun voeding: Zij aten nog steeds hetzelfde als veertig jaar geleden.

Tijdens mijn studie ben ik me verder gaan verdiepen in de oudere mens, en heb ik veel vrijwilligerswerk en projecten gedaan bij zorginstellingen. Ik zag zó veel lieve oude mensen, die vaak snel achteruitgingen in hun gezondheid als ze eenmaal in het verzorgingstehuis terecht kwamen. Ze konden minder lang staan, liepen met een rollator of hadden problemen om een pot pindakaas open te maken. Daarnaast zag ik veel ouderen die eenzaam waren, wat de fysieke en mentale achteruitgang van ouderen alleen maar versnelt. Ik bedacht me dat juist voor deze mensen beweging heel goed zou zijn. Natuurlijk, voor elk persoon is beweging goed en heeft het veel bewezen gezondheidsvoordelen. Maar de gezondheidsvoordelen voor deze mensen zijn extra waardevol. Door beweging worden ouderen niet alleen fysiek sterker, ook mentaal kunnen ze weer opbloeien. Hun algehele fitheid wordt beter, hun botten en spieren takelen minder snel af, en daarnaast doen ze veel nieuwe contacten op. En juist dit sociale contact met de ouderen, is wat mij zo inspireert.

Ik vind het prachtig om te zien dat een oudere helemaal opbloeit wanneer deze tijdens het wekelijkse beweeguurtje schatert van het lachen met haar buurvrouw, of dat ze helemaal trots is als ze 20 punten heeft gehaald met sjoelen en hier complimenten over krijgt van haar medespelers. Dat doet me goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s